Bringing Back Mid-Mod Style in a Crestwood Bungalow

Updated: May 6



Our clients purchased this home with the intention of renovating the whole main floor prior to them moving in to make it more accessible and fit better with their style. The original home was chopped up and the kitchen was small and cut off from all the natural light flooding the rest of the home.




The large fireplace was a great feature that we wanted to honor. The stone not only told a story of the history of the home but also brought in some much-needed texture into the space while also providing structural support.




We went neutral with modern white and walnut custom cabinetry and selected a beautifully mixed gold, brown, and cream granite for the countertops throughout the home. The kitchen was enlarged to include an island with a central cooktop and hood fan, with deeper drawers and modernized storage options.




We added in a wine fridge and a small prep sink on one side of the kitchen, as well as all new appliances. Walnut storage on the living room side of the kitchen peninsula provides space for the homeowners to display all their treasured finds from their years of travel as well as more space for hidden storage. The clients also owned an abundance of special artwork and were glad to receive more wall space to place artwork on in the new layout.


We maximized the natural light with the large windows and adjusted placement of them where needed to allow for the kitchen to be open to the rest of the space. We added a bench seat directly under a large window near the backdoor, for extra space for reading or a visit over a glass of wine.



The dining space was moved over to where the original built-in desk was and we shrunk the desk space as it was not required for the family, which allowed for a pantry closet, as well as an opening of a pocket door into the new laundry and mudroom. We updated all the cabinetry in this space as well to compliment the kitchen cabinetry and included customized storage solutions for the homeowners. The dining space was beautifully finished with a teak dining table and chair set and a George Nelson Saucer light- a staple in the mid-mod style we were after.




The ensuite bathroom and a walk-in closet were created out of the former main bath space with a better layout and updated finishes, including a graphic tile for the new shower. We worked with our cabinet maker to create a recessed medicine cabinet for storage. Then we added a second bathroom and main floor laundry/mudroom in the original third (unused) bedroom space, including direct access from the attached garage.






The original hardwood floors throughout the main space were in good condition but were stained a dark auburn color. We brought the floors to their natural tone, which helped to lighten the entire space dramatically. We helped the client select some beautiful new furniture and area rugs to add to the space and complete their living room.